Verslag van Socratisch gesprek over ‘opnieuw beginnen’

In de verkennende ronde komen o.a. de volgende overwegingen aan bod over opnieuw beginnen. Is het een keuze? Betekent het afscheid nemen van een gewoonte? Doe je het voor een beter resultaat? Is het een nieuwe poging. En kun je helemaal blanco opnieuw beginnen?Of is er altijd sprake van bagage die je meeneemt? Heb je er doorzettingsvermogen en kracht voor nodig? Opnieuw beginnen is bepaalde elementen veranderen, bij jezelf en/ of in de situatie.
Het is ook omschakelen en aanpassen.

Dan volgt de persoonlijke ervaring. Het voorbeeld gaat over man en vrouw die samen de laadruimte onder caravan inpakken: o.a. kussens en stoelen gaan erin. Het past net niet. Man wil opnieuw beginnen. Vrouw zegt: ‘leg het gewoon in de caravan, waarom zou je al die moeite doen? Man wil en moet het in de daarvoor bestemde krijgen. De vraag die we verder onderzoeken is: Moet opnieuw beginnen nuttig zijn?

De conclusie is velerlei. Als de effecten van opnieuw beginnen, of de risico’s door het niet te doen erg groot zijn, is het nuttig. Dan moet je zelfs opnieuw beginnen. Maar ja, je kunt ook streven naar schoonheid en voldoening door opnieuw te beginnen. Het nut is dan anders.

Over een maand (20 okt) opnieuw een Socratisch gesprek…

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s